» Blog » Zeppelin

Zeppelin felemelkedőben

Címkék: A márkáról | Zeppelin | Klasszikus | Repülés

7.10.2022 | 4 MIN

A legtöbbünknek a Zeppelin szó hallatán azonnal a névadó alkotó és a repülés úttörőjének híres léghajói jutnak eszébe, néhányan pedig a Led Zeppelin fülbemászó rockballadáit kezdik dúdolni. Ma azonban egy olyan óramárkát mutatunk be, amely e két tény közül az elsőre, a repülésre utal.

A léghajók tervei 1783-ig nyúlnak vissza, de a repülésre alkalmas gépig még hosszú, hosszú út vezetett. Az első működő léghajó csak évtizedekkel később, 1852-ben készült el. Az első belsőégésű motorral végzett kísérletre például 1897-ben került sor, és kudarccal végződött. Valójában tragikus. Mind maga a feltaláló, mind a személyzet tagjai nem élték túl a balesetet. Ugyanebben az évben használták fel először az alumíniumot.

Már 1900-ban jártunk, és hosszú és fájdalmas fejlesztési és fáradságos évek után híres repülősünk első léghajója felszállt az égbe. Ferdinand Graf von Zeppelin megérkezik a helyszínre. A férfi, aki a nevét adta a léghajóknak, most pedig egy óramárkának.

Ez a német tábornok 1908. július 2-án alapította meg a Zeppelin Léghajó Társaságot azzal az elhatározással, hogy ezekkel az óriási repülő hajókkal meghódítja az eget. Ne felejtsük el, hogy ebben az időben az égen valójában csak madarakat lehetett látni.

Ferdinand Graf von Zeppelin

Ferdinand Graf von Zeppelin

Az égi korvettek sorozatának első tagja az LZ 1. Mint minden kezdetben, ez a 128 méter hosszú gép sem ment gond nélkül. Az első repülés során, amely 18 percig tartott, a szerkezet meghajlott, a légcsavarok tönkrementek és a hajtómű meghibásodott, mindez 30 km/h-t meg nem haladó sebességnél. Mindez egy nem éppen példaértékű landolással végződött a dél-németországi Bodeni-tó vízfelületén. Hosszas javítás és egy újabb sikertelen kísérlet után a harmadik kísérletet leszámítva minden sikerrel járt. A sikeres felszállással, manőverezéssel és leszállással járó repülés tehát megkezdődött.

Ez a siker indította el a léghajók következő generációjának fejlesztését Zeppelin úr vezetésével. A harmadik generációs, LZ 3-nak nevezett gépek jó eredményei meggyőzték a német hadsereget, hogy rendelje meg a következő modelleket, és lehetővé tették számára, hogy folytassa munkáját.

A léghajók élvezték a nagyközönség figyelmét, és a vállalat képviselői ezt a tényt akarták a lehető legjobban kihasználni, és így nagyszerű üzleti lehetőséget teremtettek a személy- és teherszállításra. 1914-ig több mint 37 000 embert szállítottak és 1600 repülést hajtottak végre. Zeppelin forradalmasította és megszülte a légi közlekedés korát, és ezzel a világ első légitársaságának megalapítója volt.

Ezeket a gépeket az első világháborúban is használták. Felderítésre használták őket, de stratégiai bombázóként is jól teljesítettek, és Franciaország, Olaszország, Németország, Oroszország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság széles körben alkalmazta őket.

A Zeppelin 1900 és 1938 között száz ilyen légi járművet gyártott 27 különböző kivitelben. Ez volt a légi közlekedés dicsőséges korszaka, és az akkori időkben példátlan kényelem és kifinomultság jellemezte.

Mindezek az eredmények némileg feledésbe merültek az 1937. május 6-i események után, amikor bekövetkezett a Hindenburg-katasztrófa, amelyben 36 ember vesztette életét. Ez a sajnálatos tény a léghajók korszakának végét jelentette.

Vzducholoď Hinderburg

Hinderburg léghajó

Zeppelin órák

Ezeknek a repülési óriásoknak a napjai lejártak, de biztosan nem felejtették el őket. Hogy egy kicsit másképp emlékezzen meg erről a fontos időszakról, a PointTec úgy döntött, hogy feleleveníti Ferdinand Graf von Zeppelin híres nevét és örökségét.

Bár a PointTec viszonylag fiatal az óragyártásban, hiszen 1987-ben alapították, már 1996-ban sikeresen bevezette a Junkers márkát. A Zeppelin 2002 óta a testvérmárkája. A PointTec ma Németország egyik legnagyobb óragyártója. Az éves termelés 150 ezer darab. Ez a márka nem próbálja meglovagolni a népszerű "Swiss Made" hullámot, de ez egy Németországban készült óra, ezért büszkén viseli a "Made in Germany" feliratot a számlapon.

A Zeppelin órák tehát ezt a dicsőséges korszakot képviselik, és egyszerűséget és klasszikus felépítést hoznak az óraművészet világába. Minőségi anyagokat használnak, és nagyon elegáns és dizájnos darabokat készítenek megfizethető áron.

Ha megnézzük a portfóliójukat, azt találjuk, hogy a Citizen és a Miyota mechanikus szerkezeteit, valamint az ETA Ronda kvarcműveit használják. Megjelenésüket tekintve egyértelműen a pilóta- és öltönyös órák ihlették, amelyek összességében egyszerűnek, olvashatónak és koherensnek tűnnek. Természetesen nem tagadhatjuk meg tőlük a jellegzetes stílusukat és egyedi megjelenésüket.

Férfi és női változat is létezik 35 mm-es és nagyobb tokméretekben. A jelenlegi ajánlatok közül a legnagyobb a 43 mm-es tok, amit nagyon ajánlok.

Modellsorozatok nem csak a repülés mérföldkövei

Mindenki számára van valami. Az egyes modellsorozatok elsősorban a híres léghajógyártó fontos mérföldköveire utalnak. Szeretne tisztelegni a zeppelinek egy évszázada előtt? Íme a 100 Years Zeppelin különleges kiadása. Vagy inkább időtlenséget és kifinomultságot szeretne felvenni, mint a legendás Hindenburg? Ebben az esetben figyeljen a Zeppelin LZ 129 Hindenburg kollekcióra.

Hodinky Zeppelin 100 Jahre a Zeppelin LZ 129 Hindenburg

100 Jahre, LZ 129 Hindenburg

Az igazán egyszerű, római számokkal ellátott számlapokat kedveli? Akkor vessen pillantást az LZ 120 Rome sorozatra. Sportosabb megjelenésű órát keres a lumineszcenciával együtt? Ez a Night Cruise termékcsaládban található. Mindegyik modellsorozatnak megvan a maga története, jelentése és jellemző tulajdonságai.

Hodinky Zeppelin LZ 120 Rome a Zeppelin Night Cruise

LZ 120 Rome, Night Cruise

Nem szabad megfeledkeznünk a női modellekről. Szeretne egy Swarovski kövekkel kirakott holdfázis órát? Ez a Luna termékcsaládban található. Szeretné a csontvázas változatot? Akkor válasszon a Princess of the Sky kollekcióból. Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a Viktoria Luise Lady sorozatot. Vékony és kényelmes tok, gyöngyház számlap gyönyörű csipke motívummal.

Hodinky Zeppelin Luna, Zeppelin Princess of the Sky a Zeppelin Viktoria Luise Lady

Luna, Princess of the Sky, Viktoria Luise Lady

Ha lenyűgözte ez a modern márka, amelyet a múlt ihletett, megtekintheti az  összes modellcsaládot vagy egyes modelleket. A következő cikkben részletesebben bemutatunk néhányat közülük.

A cikkben említett óra

115 730 Ft (A kiszállítás előrelátható ideje: 28.5.)
140 710 Ft nem elérhető