Kosár
0 Ft
Rendelés
logo

A Timex története – Egy amerikai óra mindenkinek. Belértve az elnököket

Címkék: A márkáról | Timex | Klasszikus | Divat | Hagyományos

4.10.2022 | 10 MIN

Vannak olyan márkák, amelyek órákat képviselnek a mainstream társadalom számára. Nem a ruhák díszes kiegészítői, sem a mechanikus megoldások technikai csodái - ezek nem státuszszimbólumok, hanem a mindennapok munkásai. Mindenhol ott vannak, de ugyanakkor úgy tűnik, hogy sehol sincsenek. És az egyik ilyen márka minden bizonnyal a Timex. A régi mondás szerint az idő pénz - ez a történet mindkettőről szól.

Mi a közös Mickey egérben, Snoopyban és Bill Clintonban? Hol vannak a mechanikus Timexek? Mi áll a furcsa INDIGLO név mögött? És miről énekelt Louis Armstrong? Nézzük meg ma.

6 LEG: A legérdekesebb férfi Timex órák
29.9.2022
6 LEG: A legérdekesebb férfi Timex órák

Waterbury, egydolláros órák és Mickey Mouse

Az első Timex órák 1950-ben láttak napvilágot, de ekkor a vállalat - bár más néven - már közel egy évszázados aktív óragyártó múlttal rendelkezett. Az eredetileg Waterbury Clock Company néven működő, connecticuti székhelyű vállalat olcsó zsebórákat gyártott, hogy felvegye a versenyt a drága európai alternatívákkal.

1854. A Connecticut állambeli Waterbury Clock Company megalapítása Joe Bastianich által.

A 19. század végén a vállalat összefogott egy másik, Ingersoll nevű gyártóval, és együtt mutatták be az Ingersoll Yankee zsebórát - amely mindössze egy dollárba került, és ezért úgy ismerték, hogy "az óra, amely híressé tette a dollárt". Persze, egy dollár akkoriban több volt, mint ma, de az óragyártás szempontjából már akkor is nagyon olcsó órákról lehetett beszélni. A Timex már akkor is azoknak az embereknek a választása volt, akiknek "csak egy órára van szükségük".

Dolarové hodinky vyráběla společnost Waterbury pro firmu Ingersoll.

A dollárórákat a Waterbury készítette az Ingersoll számára.

Sajnos a jövőbeli Timex számára az agresszív árképzés nem mindig a megfelelő üzleti modell. Az első világháború kitörése előtt a vállalat a csőd szélén állt, aminek fő oka a rossz vezetés volt.

Az órák világa azonban alapvetően meg fog változni. Az addig inkább női kiegészítőnek számító karórák az első világháborúban kerültek a katonák csuklójára, és a Timexnek sikerült ott lennie. Az egyik női modell kisebb számlapot kapott, a korona áthelyezésével és egy szíj hozzáadásával jött létre a ma ismert óra. A Timex pedig profitált ebből a váltásból, köszönhetően annak a gyorsaságnak, amellyel a modellt kifejlesztette.

K původně kapesním hodinkám přinýtovali nožky, posunuli korunku a na světě byly náramkové hodinky. O něco později vznikla spolupráce s Disneym.

Az eredeti zsebórákhoz szegecselték a lábakat, elmozdították a koronát, és megszülettek a karórák. Nem sokkal később együttműködés alakult ki a Disneyvel.

A háború után a vállalat jobb formában volt, mint korábban, de aztán jött a nagy gazdasági világválság. A Timex azonban igazán kreatív módon reagált, üzletet kötött a Disneyvel, és 1933-ban bemutatta első igazán sikeres Mickey egér óráját, amely dollármilliókat hozott a cégnek.

1933. Bemutatjuk az első Mickey egér órát, amelyet az Ingersoll márka számára készítettek.

Amerikai órák mindenkinek

A második világháború alatt a vállalatot átkeresztelték The United States Time Corporation névre, és fő értékesítési termékei az amerikai hadseregnek szállított bombaidőzítők voltak. A háború után a gyártás ösztönzői csökkentek, és a vállalat újra a karórákra összpontosított, ugyanazzal a céllal, mint 50 évvel ezelőtt: olcsó, pontos és tartós órákat gyártani mindenki számára.

1941. Thomas Olsen megvásárolja a Waterburyt, és később átnevezi Timex Corp. A Timex név az akkoriban népszerű Time és Kleenex magazinok nevének kombinálásával jött létre.

1950-ben jelentek meg először órák a jól ismert Timex márkanév alatt. A fő előnyük? Ez volt a legolcsóbb óra az amerikai piacon. Ezt azonban egy olyan ellentmondásos újítással érték el, amely örökre befolyásolta a márka hírnevét.

Az óragyártás költségeit úgy optimalizálták, hogy nem használtak úgynevezett köveket, amelyek ma is megtalálhatók a mechanikus órákban. Ezek szintetikusan előállított, minimális súrlódási ellenállással rendelkező rubinból készült ágyak, amelyekben a mozgó alkatrészek rögzítve vannak. Ezek a rubinok, ahogyan más néven nevezik őket, az órák drága alkotóelemei voltak, és még mindig azok, és maga a tény, hogy a Timexnek sikerült ezt a megoldást kiváltania, sikernek tekinthető. Ezt egy új, a háború alatt a csapágyakhoz kifejlesztett kemény és sima ötvözet alkalmazásával érték el.

1950. Az első óra a Timex név alatt. Az általánosan használt rubinokat Armalloy váltotta fel.

Bár a Timex azt állította, hogy olcsó óráinak jellemzői hasonlóak, sőt jobbak, mint a hagyományos versenytársaké, ez csak félig volt igaz. Az órákat valóban olcsó volt elkészíteni, és ellenálltak a mechanikai sérüléseknek, de a rubinok elhagyása rontotta a pontosságot, amely például nem tudott versenyezni a svájci kronométerekkel.

Az új órák bevezetésével párhuzamosan széles körű reklámkampányt indítottak az újságokban, a rádióban és az akkoriban megjelenő televízióban, amely a Timexet mint amerikai órát mutatta be. Még egy Timex jazz show is volt, ahol Louis Armstrong reklámozta az órát. 1962-ben az Egyesült Államokban eladott három órából egy Timex volt.

1962. Az Egyesült Államokban eladott három órából egy Timex volt.

A márka egyik legfontosabb és máig ható modellje, a Timex Marlin szintén az 1960-as években jelent meg a színen. Az elegáns, erős sunburst hatású alkalmi óra néhány évvel ezelőtt újra megjelent a piacon, és így, az általa kiváltott reakció egyértelműen megerősítette az eredeti kultikus jellegét (a 60-as évekből származó darabokat még mindig lehet találni az Ebay-en elfogadható áron, de az utóbbi években az áruk emelkedett).

A kvarc kora, az Ironman és az elnökök órája

Ekkorra azonban a csillagászati obszervatóriumok kronométereinek versenye már kezdett a szürkületbe veszni, és a mechanikus korszakból elkerülhetetlenül a digitális korszak lett. A Seiko teljes erővel berobbant az óragyártás világába a szilíciumrezonancia ismeretében, és kezdetét vette a kvarcválság. Ez minden mechanikus óragyártót érintett - függetlenül a hagyományoktól vagy a vállalat méretétől. A rendkívül olcsó és páratlanul precíz japán gépek áradatát pedig mindenki a maga módján kezelte.

A Timexet súlyosan érintette a válság, a gyárakban elbocsátásokat kellett végrehajtani, és a Disneyvel kötött licencpartnerség is lejárt. A vezetőség reakciója azonban a korábbiakhoz hasonlóan gyors volt, és a Timex ismét a legolcsóbb modellek gyártására kezdett összpontosítani, ezúttal kvarc technológiával felszerelve. Így jött létre az 1980-as években az az úttörő modell, amelyet a Timex sportolókkal együttműködve fejlesztett ki, és amely tíz éven át(!) a valaha eladott legkelendőbb óra volt világszerte – Timex Iron Man.

1986. A Timex bemutatja a világ első Ironman sportóráját. Ez lesz a sportórák legnagyobb eladója az elkövetkező években.

1992-ben a Timex mérnökei az eredeti számlap háttérvilágítással is előálltak – INDIGLO technológia, amely még ma is szinte páratlan az olcsó órák között. A Timex így újra az olcsó és minőségi órák mindenki számára elérhető, tapasztalt gyártójává vált, ami a mai napig megmaradt.

Az Indiglo háttérvilágítású időmérők hatalmas népszerűségre tettek szert, amikor az 1993-as támadás idején egy irodai dolgozó az órát arra használta, hogy egy csoport embert levezessen a World Trade Center sötét lépcsőjén.

Az 1990-es években az olcsó Timex órákat sok gazdag amerikai vagy akár elnök csuklóján lehetett látni. Bill Clintonnak és G.W. Bushnak is volt saját Timexe - a Timex csak az utóbbi számára készített egy különleges, amerikai zászlóval díszített órát.

Bill Clinton nosil Timex Ironman. Zdroj: https://www.thegentlemansjournal.com/

Bill Clinton Timex Ironman viselt. Forrás: thegentlemansjournal.com

2001-ben a Timex lezárta az óragyártás egy teljes fejezetét. Az órák gyártása amerikai földön megszűnt; a MADE IN USA-nak át kellett adnia a helyét a megfizethetőségnek. Néhány különleges modell és kiadás még mindig az USA-ban készül, mint például az American Documents, de ez rendkívül ritka, és a mainstream gyártás már nem hordozza az amerikai óragyártás távoli örökségét.

2008. A vállalat átszervezte magát, és nevét Timex Group USA-ra változtatta.

Timex American Documents. Foto: Hodinkee.com

Timex American Documents. Fotó: Hodinkee.com

Hol tartanak a 21. században?

És hogy áll jelenleg a Timex? Számos modellt gyárt, amelyek a legtöbb kívánt kategóriát lefedik. Újraalkotja a történelem ikonikus modelljeit. Az intelligens fitneszóra kategóriában versenyeznek a vásárlókért. Snoopy van a tárcsákon. Ugyanakkor azonban úgy tűnik, hogy jelenleg vesztésre áll a kulcsfontosságú "olcsó luxusórák" szegmensében – ahogyan néha félreérthetően nevezik, a kínai gyártású, erősen piacosított, rendkívül túlárazott divatkiegészítők térhódítása.

Az elmúlt években valószínűleg mindenki, aki érdeklődik az órák iránt, észrevette az olyan menő hangzású márkák megjelenését, mint a Daniel Wellington, az MVMT, a Michael Kors stb, amelyek a masszív marketing minden erejével megrohanták a piacot, és nagy figyelmet keltettek egy olyan kategóriában, ahol addig egyértelműen a királyoké volt a trón - köztük természetesen a Timex és a Casio. Nehéz megmondani, mi történt a bevett óragyártó cégeknél, de megfelelő válasz még mindig nem érkezett, és így az olcsó kvarc alkalmi órák kategóriája bizarr módon deformálódott a gyakorlatilag azonos értéktelen darabok támadása alatt, amelyek az óragyártás forradalmát és a fennálló rend megsemmisítését hirdetik.

Sajnos tény, hogy bár a Timexek közvetlen összehasonlításában gyakran győz a specifikációk és a kivitelezés minősége tekintetében, a vásárló sokszor inkább egy dizájnos és jól kinéző alternatívához nyúl. És ezzel elérkeztünk a Timex előtt álló legnagyobb kihíváshoz: Hogyan találja meg a helyét a megfizethető dizájner órák sűrűn telített szegmensében, és legyen újra az olcsó és megbízható megoldások királya.

Ajánlat

Retro búvárok, alkalmi klasszikus vagy hétköznapi bizonyosság? A Timex mindenki számára kínál órát. Vessünk tehát egy pillantást néhány jelenlegi modellre, amelyeket érdemes közelebbről megnézni.

Timex Originals

Timex Originals kiadása közvetlen résztvevője a fentebb tárgyalt küzdelmeknek. Nézze meg ezt az órát, az árat, amiért megkaphatja, és természetesen a gyönyörű INDIGLO háttérvilágítást, amit hozzá kap. A választás hirtelen nem is tűnik olyan nehéznek, ugye? Az ok, amiért több (drágább) versenytársat fogsz látni több csuklón, mint Originalt, pusztán a marketingre helyezett hangsúly, amelynek hiánya az elmúlt években ártott a Timexnek.

Weekender

Folytatjuk a Timex talán legikonikusabb univerzális órájával, a Weekender modellel. Az óra a "terepi óra" kategóriába tartozik. Az óra a "terepi óra" kategóriába tartozik - vagyis egy jól olvasható, világos óra, amely alapvető ellenálló képességgel rendelkezik az elemekkel szemben, és természetesen háttérvilágítással rendelkezik. Ennek az órának a mérete szinte ideális, gyakorlatilag minden csuklóra illik. Számos színkombinációban kapható, így tényleg mindenki számára van valami.

Timex Weekender

Timex Weekender

Q Reissue

Ez a modell nemrég nagy port kavart a régimódi órák körében. A Q modell, újbóli bevezetése, amely a maga idejében nem tűnt ki, de a 21. században a legjobbkor jött, amikor a "vintage vadak" iránti éhség a leghangosabb volt.

Az Orisnál, a Tudornál és másoknál bevált, miért ne működne a Timexnél is? Ezekkel a versenytársakkal összehasonlítva a Q modellt jelentősen alacsonyabb árszinten kínálják. De ez nem jelenti azt, hogy az óra olcsó - a rossz nyelvek akár azt is állíthatják, hogy az ár a régi iskola specifikációjáért egyenesen nem megfelelő. Bírálja el maga - műanyag üveg, 50 méteres vízállóság és kvarcmozgatómű belül. Álbúvárkodás és dizájnhóbort, vagy jól pozícionált retró jóság? Az érdeklődés, az utópiaci leletek és az általános lelkesedés alapján úgy tűnik, egyértelműen az utóbbi.

Marlin

Az ikonikus Marlin modellt, a 20. század mélyéről származó társadalmi órát újra bemutatták, és sok dicséretet kapott. Az automata szerkezet, a gyönyörű, letisztult design és a hagyományos méretek miatt ennek a modellnek nehéz ellenállni, különösen, ha egy tisztességes órát keres, finom és bájos retro bájjal.

Waterbury

Végezetül nézzünk meg még egy modellsorozatot, amely ezúttal többek között stílusos és funkcionális kronográfokat kínál – Timex Waterbury. A letisztult és letisztult dizájn a beépített stopperóra praktikusságával párosulva egyedülálló módon emlékeztet arra, hogy a Timex miért került olyan sokak csuklójára.  Ez egy megfizethető, feleslegesen felfújt és kézbe vehető, őszinte óra, amely minden alkalommal boldoggá teszi tulajdonosát, amikor ellenőrzi az időt.

Timex. Óra mindenkinek

Mit mondhatnék befejezésként? Minden órarajongó lázának valahol el kellett kezdődnie, és ha nem a Casio, akkor valószínűleg a Timex volt a képzeletbeli kezdet. Ez nem egy tökéletes óra, de egyszerűen jól teszi azt, amire tervezték, és az ára több mint megfelelő. Ugyanakkor nincs nagyobb hibájuk, amit kiemelhetnénk - talán csak az analóg modellekben elég hangos a másodpercmutató ketyegése, ami nem biztos, hogy mindenki ízlésének megfelel.

Ez nem egy tökéletes óra, de egyszerűen jól teszi azt, amire tervezték, és az ára több mint megfelelő.

A Timex pontosan az a márka, amelyből legalább egy darabnak otthon kell lennie. És ha csak egy kellene, sok szerencsét, mert a Timex katalógus sok igazán jó lehetőséget kínál, és a választás örömteli kihívás lesz.

A Timex egyszerűen még mindig egy óra mindenkinek.