Kosár
0 Ft
Rendelés
logo

Boccia Titanium – Egy történet az eredetiségről, a sikerről... És titániumról is.

Címkék: A márkáról | Boccia Titanium | Klasszikus | Divat

7.10.2022 | 9 MIN

Progresszív és előremutató - ezek elég merész szavak egy divatmárkától. Én azonban határozottan kiállok mellettük, amikor azt mondom, hogy pontosan ezek a Boccia Titanium tulajdonságai, amely egyik sikert a másik után aratta, nagyjából összefoglalja a dolgot. De mivel érdemelte ki ezeket az elismeréseket? És mi az a Boccia Titanium egyébként?

Foto: Hodinky-365.cz

Boccia Titanium mint mai márka

A Boccia Titanium egy nagyon fiatal márka az óragyártás terén (csak 1996-ban alapították) és nem sok lebilincselő történelmi történetet vagy néhány "legendás" modellről szóló történetet lehet írni róla, végül is, a kitartó információszerzésem nagy része zsákutcákba és ködös sikátorokba vezetett (ahogy sajnos a divatmárkák esetében is).

Már csak az volt a dolgom, hogy kizárólag a jelenre és működésének utolsó éveire koncentráljak. Abban a pillanatban egy szép út rajzolódott ki számomra, amelyet a Boccia által elért és (véleményem szerint) valószínűleg még elérendő jó ötletek és sikerek világítottak meg.

Boccia Titanium je módní značka. foto: Boccia Titanium

A Boccia Titanium elsősorban divatmárka. Fotó: Boccia Titanium

Mi az a Boccia Titanium?

Az eredetileg Németországból származó Boccia Titanium órákra, ékszerekre és újabban - a 2020-as év szellemében - mosható drapériákra összpontosít. Semmi különös, gondolja. Egy klasszikus divatmárka, amiből manapság már túl sok van. A Boccia mégis félreérthetetlenül kiemelkedik közülük: ahogy a "Boccia Titanium" név is sugallja, gyártásuk a kizárólag titánból készült órák és ékszerek egy nagyon szűk körére irányul. Ezzel ők az egyetlen olyan márka, amely 100%-ban tiszta titánból gyárt órákat, amire természetesen büszkék.

Foto: Hodinky-365.cz

A Boccia órák titánból készülnek.

A Boccia Titanium hivatalosan a jövedelmező Tutima Uhrenfabrik GMBH óragyártó vállalathoz tartozik, amely Glashütte városából, a német óragyártás központjából származik. A Tutima azonban a mi Boccia-nkkal ellentétben büszke lehet óragyártási hagyományaira (1927-ben alapították) és azt mondják, hogy egyike azon kevés német óragyártó cégeknek, amelyek minőségben és hagyományokban a svájciakkal egyenrangúak.

A Boccia képviseletét Jörg Delecate vezérigazgató és a Tutima tulajdonosának fia látja el, aki teljes mértékben részt vesz a Boccia Titanium jelenlegi tevékenységében.

Rodina Delecate. foto: watchtime.net

Delecate család. fotó: watchtime.net

Meg kell azonban jegyezni, hogy saját német származásuk és a hagyományos német társadalomhoz való tartozásuk ellenére, a Boccia Titanium órák nem viselik a szépen hangzó "Made in Germany" vagy még szebb "Glashütte" feliratot. – Az órákat a német Tutima egyik leányvállalata gyártja Hongkongban, és svájci és japán Ronda és Miyota szerkezeteket használnak.

Mi a helyzet a titániummal?

A Titan a Boccia Titaniumnál az első hegedűt játssza. És mi ebben az érdekes? Először is, egyedülálló tulajdonságai, amelyekkel egyetlen más fém sem rendelkezik. A titán egy hi-tech anyag, amely kiemelkedik szilárdságával, kis sűrűségével, könnyűségével, korrózióállóságával és kiváló biológiai kompatibilitásával, ami teljesen hipoallergénné teszi.

Všechny komponenty hodinek Boccia jsou z titanu

Minden Boccia alkatrész titánból készült. fotó: Boccia Titanium

Magát a titániumot (mint elemet) a 18. század végén fedezték fel. Azonban iparilag csak az 1960-as években kezdték el gyártani. Kezdetben a titánt csak a haditechnikában használták. Gyártásának fejlődését később a rakétatechnológia fejlődése és a repülőgépmotorok gyártásában való felhasználása indította el. Ma már az orvosi ágazatban is széles körben alkalmazzák (ízületi pótlások stb.) és nem utolsósorban az óragyártásban, ahol először 1970-ben a Citizen építette be az órákba.

A titán tulajdonságai különösen az általánosan használt 316L sebészeti acélhoz képest tűnnek ki. A titán inkább "szürkébb" és tompább, de ismét 36%-kal könnyebb, nem lép reakcióba az emberi izzadsággal, és még sós vízzel vagy különböző vegyi anyagokkal (pl. parfümökben) érintkezve is megnyeri az ellenállósági tesztet. A titán ellenáll a nagyon magas és alacsony hőmérsékleteknek is, és alacsony a hővezető képessége (így a titán karórák télen nem fognak annyira fázni). Sokak számára azonban a titán legfontosabb előnye a hipoallergén jelleg.

Az adalékanyagok nélküli acél korróziónak van kitéve. A rozsdamentes sebészeti acél előállításához körülbelül 11% nikkelt adnak hozzá, amelyre a lakosság viszonylag nagy része érzékeny. Másrészt a titánban nyomokban sincs nikkel, így 100%-ban antiallergén. Ezért a titánium órák nagyszerű alternatívát jelentenek az érzékeny bőrű egyéneknek vagy azoknak az anyukáknak, akik nem akarják irritálni a gyermekük érzékeny bőrét, amikor szorongatják és ölelik őt.

A Boccia Titanium ezt tartotta szem előtt, amikor az óra minden alkatrészét, a toktól a szíjcsatokig, titánból készítette. És ez egy jó és átgondolt lépés volt, amely kétségtelenül kifizetődő volt a német márka számára. Az egyetlen "nem titán" kivétel a milánói húzással vagy finom acélfonatból készült hálós karkötővel ellátott óra, amely nem készülhet titánból. Egyes esetekben az ilyen karkötők a Boccia-nál színes PVD-festéssel vannak ellátva, ahol a sebészeti acélt titán-nitrid réteggel vonják be.

Foto: Hodinky-365.cz

Ha azonban valóban rendkívül érzékeny a nikkelre, a biztonság kedvéért kerülje az ilyen karkötőt.

(Nem)sikeres kísérlet

Ami a karcolásokat és a hajszálrepedéseket illeti, ezeket egyetlen fém sem tudja elkerülni. Általában inkább a polírozott és csiszolt részeken jelennek meg, mint a matt részeken. A Boccia honlapja szerint azonban ezek általában nem mélyek, és tisztíthatók (kivéve, ha az óra PVD-bevonattal rendelkezik, amely megsérülhet).

Számomra igazán meglepő felfedezés volt, hogy az eredeti weboldalon a finom szőrszálak kisimításához a gyártók egy hagyományos radírt ajánlanak! Azt mondják, egyszerűen ki lehet törölni a hajszálakat, nagyszerű.. De...

Vzpomínáte si ze školy na takovouhle dvoubarevnou gumu? Ta modrá tvrdá část prý dokáže vyzmizíkovat vlásečnice na titanových hodinkách. Má to ale háček. foto: wowpencils.com

Emlékszel erre a kétszínű radírra az iskolából?A kék kemény rész állítólag képes megpuhítani a titán órák finom szőrszálait. De van egy bökkenő. fotó: wowpencils.com

De egyszerűen nem tudtuk megcsinálni, és magunknak kellett kipróbálnunk az ajánlott trükköt... Vagy inkább a szegény áldozati Boccia titánium felületén, amelyet az újoncok tesztelésére és edzésére használunk. Létrehoztunk egy finom hajszálcsíkot, és meglepetésünkre és csodálkozásunkra láttuk, hogy az valóban eltűnik a gumi kék csiszolófelülete alatt! "Hurrá, működik!", örültünk. "Hé, próbáljuk meg itt, a kövéren a csaton."

Nos... És itt történt a bökkenő. A gumi felülete egy kicsit "lehámlott" a korábbi gumírozástól, láthatatlan fogak képződtek rajta, amelyek nem csak az ellenség haját nem mozdították meg, de egy szép lédús csomó új szőrszálat hoztak létre körülötte. A csalódás elsöprő volt. ;) A végső ítélet tehát a következő: Ne próbálja ki a gumitrükköt a saját óráján.!

Tervezők együttműködése a világ minden tájáról

A titániumra való korlátozott összpontosítás jó első lépés volt a márka sikere és egyedisége felé. A második, hölgyeim és uraim, a megjelenés. A Boccie volt az első titániumóra, amely elhagyta a sport- és kültéri területet, és bebizonyította, hogy a titánium alkalmi, elegáns és divatos órákhoz is alkalmas.

Az órák kifinomultságát és esztétikai minőségét a világ minden tájáról érkező tervezőknek köszönhetik, akiket a Boccia együttműködésre hív. A leghíresebb közülük valószínűleg a New York-i rajzoló, szobrász és formatervező Jeff Miller volt, aki híres európai és amerikai galériákban állította ki műveit.

foto: Boccia Titanium

A tervezők együttműködése. Fotó: Boccia Titanium

„Nemzetközi tervezőink új ötletei és az ügyfeleink igényeinek megfelelő új modellek folyamatos fejlesztése fontos tényezők, amelyek jelentősen hozzájárulnak piaci sikerünkhöz.“ mondja Jörg Delecate, a Boccia Titanium márka képviselője.

Foto: Boccia Titanium

Fotó: Boccia Titanium

És milyen díjakról és eredményekről beszélek még mindig?

A Boccia Titanium évről évre díjakat nyer Németországban. A legfontosabb az "Év értékesítője" díj, amelyet többször egymás után kapott a 150 euró alatti kategóriák legjobban eladott óráiért (nagyjából 70 000 Ft) és 500 euró (nagyjából 220 000 Ft) alatt.).

A másik dolog, amiben Boccie kitűnik, az a képesség, hogy el tudja bűvölni a főként női közönséget. Németországban ezt a "Freundin Perfect Piece" díjjal (szabad fordításban: "Tökéletes darab a barátnőnek") bizonyították, amelyet az elmúlt tíz évben elég gyakran elnyertek. A díjat a müncheni székhelyű Freundin divatmagazin ítéli oda ("Freundin Perfect Piece" egy szép szójáték).

2016-ban a "legjobb darab egy barátnőnek" egy rózsaszín arany Boccia Titanium Royce 3590-09 óra volt a tekintélyesebb, ultravékony Royce modellcsaládból, zafírüveggel.

2020-ban a barátnőmet lenyűgözte a Boccia Appleskin óra, amelynek szíja almahéjból készült!

Az almás szíjjal ellátott óra Németországban a Freundin Perfect Piece díj elnyerésével aratott sikert.

38 400 Ft (A kiszállítás előrelátható ideje: 11.7.)

Hogy néznek ki a Boccie-k és milyen paraméterekkel büszkélkedhetnek?

A Boccie egy elegáns divatóra, és ez mind a női, mind a férfi órákra vonatkozik. A vizuális hatókör, csakúgy, mint az anyagi hatókör, nem túl széles. Az óra megjelenése a tiszta minimalista sokoldalúságtól a sportosabb eleganciáig (kronográf órák) terjed. Nálunk (tapasztalatom szerint) a legnépszerűbbek a hölgyeknek szánt kis ékszermodellek. Mint például a Boccia Titanium 3239-03.

49 030 Ft raktáron

Az órák többsége kvarc, azaz elemmel működik. A kivétel a 2018-as Boccia Titanium 3613 férfi automaták vagy (ismét férfi) napelemes Boccia Titanium 3643 2020-tól, amelyek teljes feltöltéssel akár hat hónapos üzemidővel rendelkeznek.

Az anyagok terén találkozhatunk (természetesen a már említett titán mellett) kerámiával is, amelyet titánnal kombinálva helyeznek el a karkötőkben. A pántokhoz olasz bőrt vagy a tavalyi "slágerüket", a vegán Appleskin-t használják. A női órákon műgyöngyházból készült és kockacirkóniával vagy Swarovski-kristályokkal díszített számlapokat is találunk.

Az óraüvegek vagy ásványi vagy zafírüvegek, körülbelül fele-fele arányban. Ami a vízállóságot illeti, ez általában 30 M-ig terjed (csak kézmosásra és kisebb fröccsenésekre alkalmas) vagy 50 M-ig (zuhanyozásra alkalmas). Kivételesen azonban 100 M-ig terjedő vízállósággal rendelkező órákat is találunk, amelyek robusztusabb felépítésűek és csavaros számlapúak (ezúttal mind a női, mind a férfi szekcióban).

Egy kis érdekes tény

Ami engem személy szerint meglepett, az a saját Boccia óra létehozásának lehetősége az oldalon. Bevallom, egy kicsit reménykedtem, hogy olyan szórakoztató lesz, mint a Swatch honlapja, de végül csalódnom kellett. Csak két echm... nagyon unalmas óra közül választhattam (kronográffal és anélkül), amelyeken csak a színeket lehetett változtatni, valószínűleg mint egy vödör a festészetben. Választhattam azonban ásvány- vagy zafírkristály, illetve titán húzás és gumipánt között is.

Na stránkách Boccie si můžete navrhnout vlastní hodinky.

"You are the designer!" – A Boccie weboldalán megtervezheti saját óráját.

Az ár (a legolcsóbb és a legdrágább paraméterek megadásakor) 50 000 Ft és 130 000 Ft között mozgott, ami számomra igazán elfogadhatónak tűnik. Amit azonban nem tudtam megemészteni, az az előre beállított megjelenés. De ahogy a márka viszonylag fokozatosan fejlődik, talán a jövőben jobban kezelik majd az "egyedi" órakészítési programot.

Boccia Titanium mint a jelen és a jövő márkája?

Végül érdemes megemlíteni a Boccia órák árkategóriáját. Most kapaszkodjatok meg, egy minőségi, teljesen titánból készült, gyakran zafírkristályos és tisztességes vízállóságú óráért csak 25 000 Ft és 100 000 Ft közötti összeget kell fizetni, amiért mélyen meghajlok a Boccia előtt. A konkurenciához képest, amely ezeket a funkciókat sokkal magasabb áron kínálja, ez egy bomba. Az elnyert díjak megérdemeltek.

De térjünk vissza a legelejére, ahol azt írtam, hogy a Boccia a mai kor márkája. Mi is lehetne reprezentatívabb a jelenre, mint a fenntartható út első fecskéi a vegán "hulladékszegény" Appleskin formájában, amely az almalé nagyüzemi gyártásából származó hulladék újrahasznosításával jön létre?  Vagy a napelemes órákra való áttérés, amellyel a világ rengeteg felesleges akkumulátort és azok műanyag csomagolását spórolhatja meg? Azt mondom: Csak így tovább! És ki tudja, talán ezzel a megközelítéssel a Boccia még 100 év múlva is ismert lesz.

Végül is a Boccia Titanium a mottót követi. "Die beste Weise, sich um die Zukunft zu kümmern, besteht darin, sich sorgsam der Gegenwart zuzuwenden." – "A jövőre úgy lehet a legjobban vigyázni, ha a jelenre is odafigyelünk."