Kosár
0 Ft
Rendelés
logo

5 kérdés, amit fel kell tennie magának, mielőtt megvásárol egy Garmin okosórát

Címkék: Kiválasztási útmutató | Garmin | Okos

1.2.2023 | 10 MIN

Az órák, különösen az intelligensek, nagyban különböznek egymástól, és elég nagy kihívást jelenthet a tájékozódás. Néhányan rendelkeznek extra érzékelővel, különböző vezérlőkkel, és több órányi intenzív tanulmányozásra van szükség ahhoz, hogy kiválaszthassuk az Ön igényeinek megfelelőt. És mi a célja ennek a cikknek? Hogy megspórolja ezeket az órákat, hogy a lehető legrövidebb időn belül sokkal jobban tudja, mire van szüksége a Garmin okoseszközétől és mire egyáltalán nincs szüksége.

Vannak, akik mindent tudni akarnak a pulzusszámukról, mások térképeket akarnak, megint mások az órájukkal akarnak fizetni és zenét hallgatni, de van, aki örül, ha tudja a lépések számát. Mint minden, az emberek is különbözőek, és a követelmények is különbözőek. Mit szeretne? Akár pontosan ismeri, akár ez az első kapcsolata egy okoseszközzel, remélhetőleg ez a cikk segít Önnek. Itt is van.

6 NEJ: A Garmin legnépszerűbb sorozata
7.3.2024
6 NEJ: A Garmin legnépszerűbb sorozata

1. Szükségem van pulzusmérőre?

Ha az a célja, hogy felálljon a kanapéról, és elkezdjen mozogni, nem feltétlenül van szüksége a sporttevékenysége pontos mérésére, és elégedett a lépések számával, akkor egy okosabb lépésszámláló karkötővel is jól jár. Ha azonban komolyan veszi a sportot, és jobban meg akarja ismerni a testét, a pulzusszám sokat elárulhat, és egy lépéssel előrébb viheti az edzését.

Az alacsony nyugalmi pulzusszám gyakran hosszú életet jelez

Tudta például, hogy az alacsony nyugalmi pulzusszám összefügg a hosszú élettartammal? A szív szó szerint a motorunk, és az, hogy mennyire van megterhelve, többet elárul a testünkről, mint bármely más szerv.

A sportolók nyugalmi pulzusszáma például 40 ütés/perc alatt lehet. Ez azt jelenti, hogy a szívük elég erős ahhoz, hogy kevesebb ütésszámmal ontja a vért az egész testben. A szív ezért nem kopik el annyira, és valószínűleg hosszabb ideig képes dolgozni. Ha tehát a szíve nyugalomban is százszor ver percenként, az jó jel arra, hogy feleslegesen elhasználódik, és érdemes lenne tenni valamit ellene.

A pulzusszám az edzés során hatással van a szervezet összes folyamatára

A pulzusszámot leggyakrabban az aerob és anaerob terhelés meghatározására használják. Az aerob testmozgás alacsony pulzusszámmal jár. A szervezete elegendő oxigénhez jut, az izmai nem merevednek meg olyan gyorsan, elsősorban zsírt fog égetni (ideális a fogyáshoz), és nem fogja magát teljesen kimerültnek érezni az edzés után. Az anaerob edzés az aerob edzés ellentéte, ahol a szív magas frekvencián dolgozik, a szervezet cukrot éget, és nagy mennyiségű tejsav képződik, ami miatt az izmok megmerevednek, és a fáradtság gyorsabban jelentkezik.

Kezdőknek mindenképpen az aerobicot javasolnám. A teste hozzá fog szokni a mozgáshoz, és fokozatosan képes lesz gyorsabban és hosszabb ideig futni anélkül, hogy fáradtságot érezne. A szükségtelenül magas pulzusszám a leggyakoribb kezdő hiba, amire oda kell figyelni. Alacsony pulzusszámmal élvezni fogja a mozgást, másnap is képes lesz újra futni, és ez jótékony hatással lesz a szervezetére. És ez a legfontosabb.

Nem hiszem, hogy szükségem van pulzusmérőre

Ha a válasza valami ilyesmi, akkor a Garmin VívoFit 4 okosóra lehet az Ön számára. A Garmin legalacsonyabb árú karkötője olyan alapvető funkciókat kínál, mint a lépésszámlálás, a napi cél beállítása és az alvásfigyelés. Kis méretének és súlyának (26 g) köszönhetően alig fogja érezni a kezén, és az egyéves akkumulátor-üzemidőnek köszönhetően szinte teljesen gondtalan lesz.

27 980 Ft Az értékesítés véget ért

Mindenképpen szükségem van egy pulzusmérőre

Tehát komolyan gondolja az edzést, és szeretne többet megtudni a testéről. A Garmin legolcsóbb választása a Vívosmart 5 intelligens karpánt. Szép ár, pulzusmérő, VO2Max becslés és pulzoximéter (méri a vér oxigénszintjét).

Ráadásul könnyű (25 g), és egyhetes akkumulátoros üzemidővel büszkélkedhet (az órában nem elem van, mint a fenti karkötőben, hanem akkumulátor).

Az okosórák sorában a Garmin Forerunner 55 ajánlanám, amely az újabb modellek közül a legolcsóbb, és a Vívosmart 5-höz képest beépített GPS-vevővel rendelkezik az útvonal pontos rögzítéséhez. Funkcionálisan azonban egy kicsit több funkcióval rendelkezik: a Garmin Coach virtuális edző a fittségi szinted alapján végigvezeti az edzésen, vagy az óra minden nap ajánlja a legjobb edzést az adott napra. Ha ez a modell nem tetszik Önnek, ne essen kétségbe, mert a pulzusszám-érzékelő a legtöbb Garmin készülékben megtalálható.

[[213235]]

2. A gombok vagy az érintőképernyő használata mellett döntsek?

Ez a kérdés az előnyöknél és hátrányoknál sokkal inkább Önről szól. Ha az okosórát elsősorban napközben, az irodában használja, valószínűleg nem fogja korlátozni az érintőképernyő, és megkockáztatom, hogy az "érintés korában" kényelmesebb és gyorsabb lesz a használata.

<>Egy haladó vagy akár élsportoló azonban valószínűleg soha nem vásárolna érintőképernyős órát.
Az érintőképernyőt nehéz lehet kezelni izzadt kézzel, esőben, fagyban vagy kesztyűben.

A gombok egy biztos pont. Nem számít, milyen az időjárás, és nedves a keze, a gomb mindig 100%-ban készen áll, hogy elvégezze a feladatát. Ugyanez vonatkozik a mozgásra is. Futás közben az óra érintőképernyőjét kissé nehézkes lehet kezelni. Sokkal könnyebb megtapogatni a gombot. A szabadidős sportolók nagyon ritkán vannak kitéve ilyen problémáknak, de a haladó és élsportolók rendszeresen.

A legfontosabb dolog, amit a kezelőszervek kiválasztásakor figyelembe kell vennie, hogy milyen körülmények között fogja leggyakrabban használni az órát.

Szeretnék egy érintőképernyőt az órámon.

Ha jobban vonzza az érintőképernyős vezérlés, akkor mindenképpen a Garmin legnépszerűbb érintőképernyős sporttévéjét, a – VívoActive 4 ajánlom. Transzreflektív LCD-kijelző (állandóan világító, közvetlen napfényben is jól olvasható), érintésmentes fizetés és zenelejátszó. Jól hangzik, nem igaz?

82 695 Ft Az értékesítés véget ért

Az alternatíva a Garmin Venu 2, amely azonos tulajdonságokkal rendelkezik, de AMOLED kijelzőt kínál. A fényáteresztő LCD-kijelzőhöz képest gesztussal ki- és bekapcsol, és közvetlen napfényben nem olyan jól olvasható, de ismét szebb, kontrasztosabb és színgazdagabb kijelzőt kínál.

Minden érintőképernyős modell a kínálatunkban.

Inkább a gombvezérlést részesítem előnyben

Akár azért, mert haladó sportoló, akár egyszerűen nem akar érintőképernyőt, boldoggá teszem. A Garmin erősen preferálja ezt a fajta vezérlést, ezért a legtöbb modellnél ezt találja, a Forerunner 55Forerunner 255, egészen az olyan zászlóshajókig, mint a Fenix 7 és a Forerunner 955. Személy szerint a Garmin Forerunner 255-öt emelném ki. És miért van ez így? Könnyű súlyt, érintésmentes fizetést, zenelejátszót és talán a legjobb ár/teljesítmény arányt kínálja a Garmin kínálatában.

[[M3572]]

[[227789]]

3. Kell-e zenelejátszó az órámba?

Paradox módon a kérdés inkább így hangzik: "Van még nálam a telefonom?" Sok Garmin készülék támogatja a zenelejátszó és streaming szolgáltatásokat (Spotify, Deezer, stb.), de valakinek, aki állandóan magával hordja a telefonját, őszintén szólva teljesen felesleges. Sok felhasználó nem tudja, hogy még ha a telefonján szól is a zene, azt az órájával is vezérelheti. Én viszont az a fajta ember vagyok, aki örül, ha telefon nélkül rohangálhat, és élvezhetem a zenét a fülemben. Ha Ön is így van ezzel, akkor mindenképpen ajánlok egy zenelejátszót.

Nincs szükségem zenelejátszóval ellátott készülékre

Akár azért, mert nem hallgat zenét, akár azért, mert elégedett a telefonja zenei vezérlésével, a már említett Forerunner 55, amely a Garmin legolcsóbb modern sporttesztelője, jó választás lehet.

[[213238]]

Szeretnék egy zenelejátszót az okosórámba.

Ha az árat vesszük figyelembe, a legolcsóbb zenelejátszóval ellátott modell a Garmin Vívoactive 4. Ez a darab már három éve van a piacon, de népszerűsége egy centit sem csökkent.

[[184886]]

Minden modell zenelejátszóval a kínálatunkban.

4. Fogom-e használni az érintés nélküli fizetést?

Itt egy zenelejátszóhoz hasonlít. Ha a telefonja vagy a pénztárcája mindig Önnél van, akkor eléggé haszontalannak fogja találni. Ha olyan típusú ember, aki szeret "üresen" futni, ez nagyon hasznos lehet az Ön számára.

Meg kell azonban jegyeznem, hogy ez az egyik olyan funkció, amelyet gyorsan meg fogsz szokni. Nem kell keresgélnie a telefonját vagy a pénztárcáját, egyszerűen csak kinyújtja a kezét, és máris fizet.

Igen, az ellenérv az lehet, hogy ez veszélyes. De nem értek egyet. Az első alkalommal, amikor napközben fizet, az óra egy négyjegyű kódot fog kérni. A következő alkalommal, amikor az adott napon fizet, nem kérik a kódot. Ami veszélyesnek tűnhet, de... Még akkor is, ha csak néhány másodpercre veszi le az órát, az óra automatikusan felismeri ezt, és a következő fizetéskor újra kéri a kódot.

Az érintés nélküli fizetést a VívoActive, a VenuVívoMove 3 Style, a magasabb Forerunner modellek és az összes újabb Fenix modell kezeli. A legolcsóbb darab, amely kezeli az érintés nélküli fizetést, a Garmin Venu SQ. A zene nélküli változat négyezer korona alatt van, a zenelejátszóval ellátott változat kicsit drágább, de még így is szép áron.

[[208813]]

Minden modell érintés nélküli fizetéssel az ajánlatunkban.

5. Miért kell, hogy topográfiai térképek legyenek az órámon?

Igen, a kérdésre kérdéssel válaszolni nem teljesen helyénvaló, de próbáljuk meg. Ön egy kíváncsi ember, aki mindig új helyeket és útvonalakat fedez fel, és szüksége van arra, hogy nyomon kövesse a helyzetét egy részletes térképen közvetlenül a csuklójáról? Ha a válaszod igen, akkor a topográfiai térképek az órájában pont Önnek valóak. Annak a csuklóján, aki túrázás közben néha rápillant a térképre, vagy alkalmanként használja a navigációt, egy ilyen felszereltségű óra meglehetősen haszontalan. Vagy a telefonod, vagy egy olcsóbb Garmin óra egyszerű nyilas navigációval elegendő.

Nincs szükségem topográfiai térképekre, elég az egyszerű navigáció.

A nyilas navigáció a legegyszerűbb navigációs típus. A topográfiai térképek viszont az okosóra navigációs funkcióinak abszolút csúcspontját jelentik. Az arany középút a görbénavigáció, ahol az egyes útvonalak legalább nagyjából megjelennek. A navigáció minősége és az ár tekintetében a Garmin Instinct az egyértelmű győztes az egyszerűbb útvonalkijelzővel, a katonai szabványoknak megfelelő tartóssággal és hétezer korona alatti árával.

[[218601]]

Szükségem van topográfiai térképekre az órámban

A részletes topográfiai térképeket a magasabb árkategóriájú órák kínálják. A legnépszerűbb csúcsmodell (topográfiai térképekkel együtt) a Fenix 7. A kialakítás miatt az emberek gyakran nyúlnak a hasonlóan felszerelt Tactix 7, amely a hozzáadott könnyűsúlyú katonai jellemzőkkel rendelkezik.

[[M3044]]

[[M3571]]

[[217905]]

Ha fontos Önnek az óra súlya, a Forerunner 955 jó választás. Majdnem ugyanazzal a felszereltséggel rendelkezik, de nincsenek benne fémelemek, aminek köszönhetően a súly jelentős részét megtakarították.

[[227779]]

Minden modell topográfiai térképekkel a kínálatunban.

Nincs sok információ - melyik óra melyik volt?

A jobb áttekinthetőség érdekében csatoltam egy táblázatot a cikkben említett összes modellel és funkcióval.

 

HR Vezérlők Kijelző típusa Zenelejátszó NFC Topográfiai térképek Barométer Az akkumulátor élettartama
Garmin VívoFit 4 NEM GOMB tr. LCD NEM NEM NEM NEM akár 1 év
Garmin VívoSmart 5 IGEN ÉRINTŐKÉPERNYŐ OLED NEM NEM NEM IGEN akár 7 nap
Garmin Forerunner 55 IGEN GOMB tr. LCD NEM NEM NEM NEM akár 14 nap
Garmin Venu SQ IGEN ÉRINTŐKÉPERNYŐ LCD NEM IGEN NEM NEM akár 6 nap
Garmin Instinct 2
IGEN GOMB tr. LCD NEM IGEN*
NEM IGEN akár 28 nap
Garmin VívoActive 4 IGEN ÉRINTŐKÉPERNYŐ tr. LCD IGEN IGEN NEM IGEN akár 8 nap
Garmin Venu SQ Music IGEN ÉRINTŐKÉPERNYŐ tr. LCD IGEN IGEN NEM NEM akár 6 nap
Garmin Forerunner 255 IGEN GOMB tr. LCD NEM NEM NEM IGEN akár 14 nap
Garmin VívoMove 3 Style IGEN ÉRINTŐKÉPERNYŐ AMOLED NEM IGEN NEM IGEN akár 5 nap
Garmin Forerunnner 255 Music IGEN GOMB tr. LCD IGEN NEM NEM NEM akár 14 nap
Garmin Venu 2
IGEN ÉRINTŐKÉPERNYŐ AMOLED IGEN IGEN NEM IGEN akár 5 nap
Garmin Forerunner 955 IGEN MINDKETTŐ tr. LCD IGEN IGEN IGEN IGEN akár 15 nap
Garmin Fenix 7X Sapphire Solar IGEN MINDKETTŐ tr. LCD IGEN IGEN IGEN IGEN akár 28 nap
Garmin Tactix 7 IGEN MINDKETTŐ tr. LCD IGEN IGEN IGEN IGEN akár 28 nap

*  A HR az optikai pulzusérzékelőt jelöli | Az Instinct 2 csak a napelemes változatban rendelkezik NFC-vel

A hab a tortán. A legjobbat akarom!

Ez az egész cikk a racionalitáson alapul. Mire van szükségem, mire nincs. De néha az üzletben meglepődünk, hogy hány vásárló jön be azzal az egyszerű feladattal, hogy a legjobb kültéri órát szeretné. A racionalitást félretéve. Egyszerűen a legjobb. Tehát itt jön a Garmin Fenix 7X.

És miért gondolom, hogy a racionalitás oldalra megy? Őszintén szólva, ez a modell olyan sok kényelmi funkcióval rendelkezik, hogy csak néhány ember van, aki teljes mértékben kihasználná a benne rejlő lehetőségeket. De ez egyszerűen a Garmin zászlóshajója. Szívritmus-érzékelő, nyomógombos vezérlés, zenelejátszó, érintés nélküli fizetés, topográfiai térképek, valamint titánium lunetta, elegáns kialakítás és több mint 3 hétig tartó akkumulátor. Szeretné? Tessék.

[[217907]]

A cikkben említett óra

124 900 Ft raktáron
Kedvezmény 6% -ig 31.5.
62 370 Ft raktáron
96 760 Ft (A kiszállítás előrelátható ideje: 28.5.)
67 060 Ft (A kiszállítás előrelátható ideje: 28.5.)