Kosár
0 Ft
Rendelés
logo

6 LEG: Olcsó retro órák, amelyek történetet mesélnek

Címkék: Válogatás a legjobbakból | Klasszikus | Retro

27.9.2022 | 5 MIN

Tíz, talán tizenöt év telt el azóta, hogy a vintage stílusú órák iránti érdeklődés meredeken növekedni kezdett. Körülvéve a digitális idővel mindenhol és mindig, a mindig kéznél lévő mobiltelefonunkon, a számítógép képernyőjén, úgy tűnik, hirtelen valami klasszikusabbra vágyunk. Valami után, ami emlékeztet minket a régi szép időkre, amikor az óra funkciója, hogy megmondja az időt, általánosan megbecsült érték volt.

Kevés óramárka nem reagált erre a retro óratrendre. Néhányan történelmük igazi mélységeibe nyúltak, és száz évvel ezelőtti modelleket idéztek fel. De egyetértek azzal a véleménnyel, hogy a retro valamikor az 1990-es években kezdődik. Úgy tűnik, a legnagyobb vonzerő a hitelesség, vagy inkább a nosztalgia azonnali érzése. És azt kell mondani, hogy sokan több mint jól csinálták.

6 NEJ: A legérdekesebb retro órák
16.11.2023
6 NEJ: A legérdekesebb retro órák

Gyakran az új retró nem olcsó mulatság. Nosztalgiából, kényeztetésből vagy akár befektetésként is megvesszük őket. De vannak olyanok is, amelyek saját történetet mesélnek, és nem kell évekig spórolni rájuk. Íme néhány ragyogó példa a közelmúltból.

(1) Orient Multi-Year Calendar. Haszontalan bonyodalom, ami a gyengénk.

1965 óta. Ennyi ideje gyárt az Orient Multi-Year Calendar órákat. És még mindig rendkívül népszerűek. Mert különböznek a jelenlegi kínálatban, és ugyanakkor ugyanolyanok, mint x évvel ezelőtt.

Az Orient összességében elég sok szép retró darabot kínál. Például az Orient Bambino az egyik legelismertebb férfi társadalmi óra. A Multi-Year Calendar pedig egy sportos-elegáns ügy, amely érdekes naptári komplikációjával szórakoztat.

Első pillantásra bonyolult, gyors tanulmányozás után meglepően egyszerű. Valójában csak az aktuális évet kell beállítani az aktuális hónaphoz, hogy az egész rendszernek értelme legyen.

Míg a legelső példányok csak kézi felhúzással készültek, a későbbiek már kézi felhúzás nélküli automaták voltak, a legújabb változatok pedig már automaták a koronán keresztül történő meghúzás lehetőségével. A mechanikus szerkezetet minden esetben maga az Orient készíti, és megbízhatóan dolgozik. A belső fogaskerekes szerkezet is hozzájárul az óra retro stílusához.

(2) Timex T-80: Digitálok bármivel, ami csak eszébe jut

A Timex T-80 digitális órák neve már sejteti, hogy az amerikai gyártó milyen korszakhoz tér vissza velük. Gyűjteményét szívesen kelti életre a Pac-Man, a Coca-Cola vagy éppen a legtisztább formában hagyott modellekkel.

De a különleges kiadások mindig jól jönnek, és aki hezitál, az nem játszik. A T-80-as modellek ugyanis a szokásos digi-funkciókkal büszkélkedhetnek, beleértve a főcímdal lejátszásának lehetőségét – egy Coca-Cola reklámból, egy játéktermi játékból vagy a népszerű Stranger Things sorozatból.

És akkor még nem is említettem, hogy Space Invaders-témájú modellek is kaphatók, amelyeket a Timex a Különleges projektek közé sorolt. Attól függően, hogy miért rajongsz. De a Timex T-80-asok mindig finom retro digitális órák stopperrel, riasztóval és elektro-háttérvilágítással.

A Timex története – Egy amerikai óra mindenkinek. Belértve az elnököket
4.10.2022
A Timex története – Egy amerikai óra mindenkinek. Belértve az elnököket

(3) Timex Q Reissue. 40 évvel ezelőtt volt értelme, és van értelme ma is

A Timex elég nagyot szólt 2019-ben, amikor piacra dobta a Q Reissue modellt. Ez egy visszautalás volt az 70-es évekbeli kollekciójához, ahol kvarcmodelleket gyártott, amelyeken büszkén díszelgett a "Q" felirat. A kvarcórák felemelkedtek a csúcsra, és a haladás szimbólumának számítottak. A Q Reissue aztán egészen hűen lemásolta az 1979-ben bemutatott órát.

Néhányan azzal vádolták a Timex Q Reissue-t, hogy olcsón lemásolta a Rolex GMT Master-t, de nehéz tagadni, hogy a Timexek jól néznek ki és megfizethetőek. Különösen a Pepsi verzió volt világszerte sikeres. A retro modell nem nélkülözi az eredeti típusú karkötőt, amely jól néz ki, de egyszerűen szaggató.

Timex Q Reissue s motivem Coca-Cola.

Timex Q Reissue Coca-Cola motívummal.

A kisebb méreteknek köszönhetően női csuklóra is illenek, de a Timex kifejezetten nőies modelleket is készített. Különösen a színes Malibu rugalmas szíjjal tökéletes a nyári lelkekhez.

Dámské Timex Q Reissue Malibu ve zlato-oranžovém provedení.

női Timex Q Reissue Malibu arany és narancssárga színben.

(4) Casio F-91. Király még bérgyilkos nélkül is

Az amerikai elnök és a világ leghíresebb terroristája viselte. A Casio F-91W-ről egy egész cikket lehetne írni. Várjon, igazából már írtunk is róla a magazinban:

A retró stílusuk itt tagadhatatlan, ahogy a kulturális hatásuk is. De ha van valami, amit igazán szeretek az F-91-ben, az az abszolút praktikusságuk, szó szerint pár ezerért. Ebben az órában minden megvan: tiszta idő kijelző, ébresztő, fény (vándorló, de elégséges az idő leolvasásához), stopperóra. Bármi extra szinte felesleges lenne.

A Casionak még csak változtatnia sem kellene semmin, hogy ez az ikonikus retró modell ma is működőképes legyen. De úgy tűnik, a marketingesei rájöttek, hogy a fekete talán nem elég, és a színváltozatok hozzáadásával még szélesebb célcsoportot érhetnek el. És ez így is lett. Mostantól egy menő kiegészítővel is lehet hozzá illő öltözéke.

Klasická varianta nesmrtelných Casio F-91.

A halhatatlan Casio F-91 klasszikus változata.

Az ötlet, hogy csontvázas szíjakat és valami csillogó tokot készítettek, közelebb hozta a bársonyos forradalom idejéből származó modellt a fiatalabb generációkhoz és a szebbik nemhez. Ezáltal nem hiányzik belőle egyetlen fontos funkció sem, és a csuklóján bele kell szeretni.

Ha más nem is retro, ezeknek a retro digitális óráknak minden igazi rajongó otthonában ott kellene lenniük. Az új, 2020-as színkollekció pedig örvendetes választékot kínál. Tőlem felfelé mutató hüvelykujj.

(5) Casio A1100. Modern retro?

Mindenki ismeri az olyan legendákat, mint a Casio F-91, a Casio A168 vagy a DBC-32 számológépek. De szerettünk volna valami régi-új dolgot is bevonni a válogatásunkba. Egy retró kinézetű darabot, amely 2023 óta van a piacon – a Casio Vintage A1100.

47 690 Ft raktáron

Nos, ez ismét az eredeti modellre emlékeztet, amelyet még a múlt században is hordtak. De a Casio most és itt újjáélesztette, ráadásul teljesen fém kivitelben és ásványi kristállyal. Sokkal prémiumabbnak tűnik, de még mindig rendíthetetlenül retro.

Ha tehát olyasmit keres, ami még nincs meg, ugyanakkor jogos történelmi örökséggel rendelkezik, az A1100 tökéletes választás.

Casio Vintage A1100 értékelés – Nappal munka, éjjel parti
14.3.2024
Casio Vintage A1100 értékelés – Nappal munka, éjjel parti

(6) Casio CA-53: a 21. század számológépe

A pidi gombokkal ellátott csuklós számológép varázspálcaként nyúlik vissza a 80-as évekbe. A Casio CA-53 egyike azoknak a modelleknek, amelyeket a Casio évek óta leporol a gyártásban. És még mindig nem fogott meg. Éppen ezért a Casio lényegében változatlanul hagyta, csak új színekbe öltöztette.

Nem csak a számológép adja az óra ikonikus jellegét. A CA-53-nak a filmek, amelyekben szerepelt, még több varázst adtak neki. Vissza a jövőbe, The Big Bang Theory, Stranger Things és még sorolhatnánk.

Ezért is értékelem a Casio erőfeszítéseit, hogy életben tartja ezeket a modelleket, és itt-ott egy kicsit besegít, de minimális funkcionális vagy dizájnbeli áldozatokkal.

A Casio 2021-ben egy hasonlóan stílusos és filmes hangulatú retrót mutatott be a Casio Ripley A100 formájában – az óra, amely az Alien című filmben szerepelt.

Ez is érdekelheti Önt:

A cikkben említett óra

Újdonság Április
69 020 Ft raktáron
Kedvezmény 20%
29 912 Ft raktáron
65 980 Ft (A kiszállítás előrelátható ideje: 28.5.)